Salapärane tundmatu ehk jutustus seitsmest kägistatust ja ühest masuuti uputatust

märts 6th, 2007

TotuMuidugi tundsite ära, et pealkirjaks oleva tsitaadi näol on tegu filmipealkirjaga mu ühest lapsepõlve lemmikraamatust – Nikolai Nikolajevitš Nossovi muinasjutt-romaanist “Totu Kuul”. Just sellise nimega filmi läksid Totu ja Soku vaatama, kui samal aja närukaelad Sulio ja Pilks Hiidtaimede aktsiaseltsi rahadega jalga lasid. Tegelikult on raamat praegugi lemmikute hulgas, just äsja lõpetasin teose üle-lugemise.

Meie linnas on üks tore antikvariaat, kus hulgaliselt häid lasteraamatuid müügil. Sealt ma oma kogu aeg-ajalt täiendangi. “Totu Kuul” maksis seal 50 krooni ja oli suhteliselt heas korras. Ja kuna raamat endale soetatud sai, pidin ta uuesti läbi lugema.

Muidugi võib öelda, et tegu on hirmsa nõukogude propagandaraamatuga, aga minu meelest on see propaganda kuidagi leebe ja peidetud. Kuul valitsevat kapitalismi on muidugi hirmsates toonides kirjeldatud ja Maal üksmeelset ja toimivat sotsialismi (või on seal lausa kommunism, mine võta kinni) vastupidiselt ülla ja ideaalsena. Samas võib välja lugeda, et sotsialism ongi võimalik vaid piiramatute ressursside (hiidtaimede) puhul ja rikkurite võimu saab kukutada võimsa relvaga (kaalutusseade).

Tuleb tõdeda, et just sellest raamatust sain ma oma esimesed teadmised turumajandusest (aktsiaseltsid, börsi toimimine jne, ja muidugi mitte praegu vaid aastaid tagasi). Aga ei ole see propaganda teema raamatus esmatähtis. Lugu on vahva, humoorikas ja samas põnev – väike flirt teaduse ja ulme piirimail (teos on esmakordselt ilmavalgust näinud 64ndal aastal!). Ja kirjutatud mõnusas stiilis.

“Totu Kuul” on tegelikult Totu-triloogia viimane raamat, aga kaks esimest “Totu ja ta sõprade seiklused” ja “Totu Päikselinnas” mulle omal ajal lugedes vist nii suurt muljet ei jätnud, vähemalt ma ei mäleta neid nii eredalt kui Kuu seiklusi. Peaks needki uuesti läbi lugema.

Mõni aeg näidati mingis eesti telekanalis Totu raamatu ainetel tehtud multikat, aga põgusal vaatamisel ei jätnud see eriti head muljet. Oli teine kuidagi närviline.


6 Responses to “Salapärane tundmatu ehk jutustus seitsmest kägistatust ja ühest masuuti uputatust”

 1. andris on märts 7, 2007 1:26 õhtul

  ma sain ka esimesed teadmised börsist just totu kuul raamatust (Y)

 2. Shalaya on märts 7, 2007 9:37 õhtul

  soovitan väga soojalt NO99 teatri etendust Totu kuul: http://www.no99.ee/et/lavastused/?event_id=19

  väga supper! mõnus ja umoorikas lähenemine.
  oli tõeline nauding : )

 3. zooda on märts 8, 2007 8:07 õhtul

  Mul pole ju kontorit, kuhu neid esinema kutsuda. Muidu vaataks küll.

 4. fp on märts 9, 2007 3:14 õhtul

  Mis antikvariaat see on, kui küsida tohib?
  Kui seal esimesed kaks raamatut müügil on, siis tormaks kohe ummisjalu sinna. Siirupiga sõitev auto, luuletus ‘Ehku rõõmustab et tal, korp on voodis padja all’, … ehh, nostalgia.

 5. zooda on märts 9, 2007 5:48 õhtul

  Seal neid kahte esimest pole müügil, muidu ostaks isegi. Aga raamatukoi.ee-s on “Totu Päikeselinnas” olemas. Ise muide tellisin just ära:)

 6. andris on märts 10, 2007 12:02 hommikul

  mul on kõik totu raamatud kodus olemas, pole vaja antikvariaate kammida (Y)

Trackback URI | Comments RSS

Leave a Reply

Name (nõutav)

Email (nõutav)

Veebileht

Speak your mind